Vertaal deze pagina naar:

DE VUURWERKRAMP OP 13 MEI 2000 IN ENSCHEDE WERD 6 JAAR LANG ONDERZOCHT DOOR KLOKKENLUIDER PAUL VAN BUITENEN, HIJ PUBLICEERDE HET HELE RAPPORT INCLUSIEF ALLE NAMEN VAN BETROKKENEN; HIERBIJ KWAMEN 23 MENSEN OM HET LEVEN!

06-11-2024

Paul van Buitenen heeft 20 jaar na de ramp het hele rapport over de vuurwerkramp op internet geplaatst © RTV OOST

Bericht van 13 mei 2020

Onderzoeker Paul van Buitenen heeft op 13 mei 2020 zijn hele rapport naar de oorzaak van de vuurwerkramp gepubliceerd. Daarin noemt hij alle betrokkenen, die volgens hem een kwalijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de ramp, met naam en toenaam.

Zoals maandag 11 mei 2020 gemeld had Van Buitenen al aangekondigd dat hij het ruim 1.400 pagina's tellende rapport openbaar zou maken. Vandaag - exact twintig jaar na de ramp - heeft de onderzoeker woord gehouden en het gehele rapport online gezet. 

Voormalig Europarlementariër Van Buitenen, die als klokkenluider eind jaren negentig zorgde voor de val van de Europese Commissie, deed zes jaar lang onderzoek naar de vuurwerkramp. Bij de ramp vielen 23 doden, bijna duizend mensen raakten gewond en de wijk Roombeek werd van de kaart geveegd.

Doofpot

Zijn voornaamste kritiek is dat de overheid van begin af aan bepaalde zaken in de doofpot heeft gestopt om het eigen falen te verdoezelen. Onder meer uit angst voor schadeclaims. Overigens kwam ook de commissie-Oosting, die destijds onderzoek deed naar de ramp, destijds al tot het vernietigende oordeel dat de overheid onvoldoende toezicht heeft gehouden bij de opslag van vuurwerk. Van Buitenen hoopt met zijn onderzoek af te dwingen dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar de vuurwerkramp.


Hele rapport op straat

Tot nog toe heeft hij echter slechts delen van zijn onderzoeksrapport gepubliceerd. Juist om te voorkomen dat betrokkenen hem wegens smaad en laster voor de rechter zouden slepen. Nu er na die publicaties niets is gebeurd, heeft Van Buitenen besloten het hele rapport 'op straat te gooien'.

Lees ook:

https://www.oost.nl/nieuws/333693/vuurwerkramp-onderzoeker-van-buitenen-trekt-zich-terug-in-isolement-ik-wil-rust


Op 28 juli 2020 kwam het volgende bericht naar buiten:

Vuurwerkramp-onderzoeker Van Buitenen trekt zich terug in isolement: "Ik wil rust"

Als hij iets doet, doet-ie het ook meteen rigoureus. Paul van Buitenen, die jarenlang onderzoek deed naar de Enschedese vuurwerkramp, heeft zijn kritische conclusies van alle social media verwijderd. Bovendien heeft hij zichzelf verwijderd van LinkedIn, WhatsApp en Twitter. Hij trekt zich daarmee terug in een zelfverkozen sociaal isolement. "Ik wil gewoon rust, maar die krijg ik nu niet." Om er strijdbaar aan toe te voegen: "Maar dit betekent niet dat ik de handdoek in de ring gooi." Een ding wil hij benadrukken: hij is niet overspannen en heeft niet op doktersadvies gehandeld. Maar dat het hem allemaal teveel werd, dat is wel duidelijk. Vooral dat de landelijke politiek zijn bevindingen maar niet oppikte, leidde tot frustraties. Van Buitenen kwam na ruim vijf jaar onderzoek tot de conclusie dat de overheid in het onderzoek naar de Enschedese vuurwerkramp steken heeft laten vallen. En vooral dat bepaalde zaken in de doofpot moesten. Vooral uit angst voor torenhoge schadeclaims. Maar nadat hij zijn rapport op 13 mei dit jaar - exact twintig jaar na dato - online publiceerde, bleef het oorverdovend stil.

Geen nieuwe zaken meer

Voor Van Buitenen aanleiding de strijd te staken. Dat wil zeggen: hij zal geen nieuwe zaken meer oppikken. Alleen de lopende zaken handelt hij nog af. Zoals de aangifte die hij vorig jaar oktober op het politiebureau van Enschede deed - samen met SE Fireworks-directeur Rudi Bakker en brandweerweduwe Mathilde van der Molen - tegen de overheid. "En ook loopt er nog een klacht bij de minister tegen het college van procureurs-generaal. Bovendien loopt er nog een aangifte wegens smaad en laster tegen mij. En dan help ik nog een echtpaar met een schadeclaim tegen de gemeente. Alleen die zaken handel ik nog af. De rest begin ik niet meer aan. Tips pik ik niet meer op."


'Dood paard'

Van Buitenen kwam de afgelopen tijd tot de conclusie dat wat hem betreft de grenzen zijn bereikt. "Ik wil gewoon rust, maar op deze manier kreeg ik die maar niet. Ik ben niet overspannen of zo, maar ik heb vastgesteld dat ik echt alles heb gedaan wat in mijn macht ligt. Het voelt alsof ik aan een dood paard aan het trekken ben. En dan houdt het een keer op." Van Buitenens rapport is nog wel online te vinden, maar zelf heeft hij al zijn kritische verhalen van LinkedIn verwijderd. Inclusief zijn contacten op het internetplatform. "Ruim zevenduizend. En dat moet je dan handmatig doen. Toen ik al die namen voorbij zag komen, zag ik ook wie mij zoal had laten zitten. Dan denk ik dat ik hiermee het juiste heb gedaan."


Artikelen vernietigd

Of hij zijn informatie met een paar drukken op de knop weer online kan zetten als hij dat op termijn weer zou willen? "Nou, niet op de manier waarop ik dit heb gedaan. Ik heb al mijn artikelen vernietigd en al mijn contacten verwijderd. Of dat niet rigoureus is? Zo zit ik nu eenmaal in elkaar." Hij benadrukt nog eens dat hij het bijltje er niet bij neergooit. Ondanks dat hij zelf geen actie meer onderneemt, zegt Van Buitenen dat hij 'de handdoek niet in de ring gooit'. Hij staat namelijk nog altijd achter zijn bevindingen. Al zullen wat hem betreft voortaan anderen het voortouw moeten nemen. "En ik geloof ook echt dat het nog niet einde verhaal is." Alleen zullen eventuele nieuwe ontwikkelingen niet meer van hem komen. Al die Enschedeërs, die misschien wel verwachtten dat er via Van Buitenen na al die jaren eindelijk een antwoord zou komen op de vraag wie verantwoordelijk is voor dat allereerste vlammetje, zullen nu hun hoop op anderen moeten vestigen. Van Buitenen zegt nu vooral van zijn rust te gaan genieten: "Oppassen op mijn kleinkinderen vind ik ook heel leuk."


Lees ook:

Vuurwerkramp: tweede aangifte tegen onderzoeker Van Buitenen 

Vuurwerkramp: aangifte wegens smaad tegen onderzoeker Van Buitenen

Vuurwerkramp: onderzoeker Van Buitenen publiceert hele rapport, inclusief alle namen 

Van Buitenen publiceert alle namen betrokkenen vuurwerkramp

Wikipedia meldde het volgende erover:

De vuurwerkramp in Enschede vond plaats op zaterdag 13 mei 2000 in de Nederlandse stad Enschede. Een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vatte vlam en ontplofte uiteindelijk. Er vielen 23 doden, onder wie 4 brandweerlieden, ongeveer 950 mensen raakten gewond en 200 woningen werden verwoest. De ontploffing was de grootste explosie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerkramp_in_Enschede

ONZE NIEUWSTE ARTIKELEN

Spuit de (R)overheid Giftige Chemicaliën in de lucht om het Weer te Manipuleren?